homeGeek CultureWebstoreeCards!Forums!Joy of Tech!AY2K!webcam

The Geek Culture Forums


Post New Topic  New Poll  Post A Reply
my profile | directory login | | search | faq | forum home
  next oldest topic   next newest topic
» The Geek Culture Forums   » Other Geeky Stuff   » Ask a Geek!   » Booting into Mandrake

 - UBBFriend: Email this page to someone!    
Author Topic: Booting into Mandrake
Rhonwyyn

Solid Gold SuperFan!
Member # 2854

Member Rated:
4
Icon 1 posted September 02, 2004 09:12      Profile for Rhonwyyn   Author's Homepage     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
Hold your snide remarks until the end, please. Yes, my predicament is embarrassing, but I need the answer to this so I'll post it.

I have Win XP and Mandrake 9.X installed on my Vaio tower. When I first installed Mandrake, LiLo prompted me to choose whether I booted into XP or Mandrake. My family (particularly my computer insecure mother) didn't like the choice, so I set XP as the default. Now I want to get into Mandrake but don't know how to do so. (I didn't regularly use Mandrake 'cause I didn't have the correct driver for my modem. Now that I do and want to install it, I'm up against this wall.)

I do have a Knoppix 3.2 CD, but I'm not sure that it will let me set up LiLo from there. Once you've finished laughing at my predicament (and what may be an easy answer...who knows?), any advice?

--------------------
Change the way you SEE, not the way you LOOK!

Posts: 3849 | From: Lancaster, PA | Registered: Jul 2004  |  IP: Logged
littlefish
BlabberMouth, a Blabber Odyssey
Member # 966

Member Rated:
4
Icon 1 posted September 02, 2004 09:41      Profile for littlefish   Author's Homepage     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
If you set up lilo sensibly when you configured the machine for dual boot, there should be a prompt when you turn on your machine that says

boot:

After a second or two (or 3 or 4) it will say

boot:windows

or something like that.

When you see the boot prompt quickly type in linux, or mandrake, or something like that, and hit return. Of course, if you haven't got lilo set up this way, you will have to play with lilos configuration files.

Posts: 2421 | From: That London | Registered: Nov 2001  |  IP: Logged
CommanderShroom
BlabberMouth, a Blabber Odyssey
Member # 2097

Member Rated:
4
Icon 1 posted September 02, 2004 11:14      Profile for CommanderShroom     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
No snide remarks from me. [Smile]

There is another one too.

If after the initial messages you see "LILO" at the bottom of your screen press the "ctrl" key and this will put you into the "choose your poison" menu. Use the arrow keys to select Mandrake and you are good to go.


I had the same problem and could not find any documentation on it. So I began to hit keys.

--------------------
Does he know our big secret?
Has one of us confessed?
'Bout the wires circuits and motors
Buried in our chest

Posts: 2465 | From: Utarrrrggggghhh!!!!!!!! | Registered: Mar 2003  |  IP: Logged
drunkennewfiemidget
BlabberMouth, a Blabber Odyssey
Member # 2814

Member Rated:
4
Icon 1 posted September 02, 2004 11:16      Profile for drunkennewfiemidget     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
Alternatively, once the BIOS has reset the keyboard (the lights flash) turn on scroll lock.

That tells LILO not to boot anything until you tell it which.

Then you can use TAB to get a list of what's available.

Posts: 4897 | From: Cambridge, ON, Canada | Registered: Jun 2004  |  IP: Logged
Rhonwyyn

Solid Gold SuperFan!
Member # 2854

Member Rated:
4
Icon 1 posted September 02, 2004 12:33      Profile for Rhonwyyn   Author's Homepage     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
Umm, guys... I don't have LiLo anymore. Or rather, I've effectively turned it off. My machine boots straight in to XP. I get the quick white-on-black BIOS summary before it goes black, then Windows blue and straight into my desktop. Where do I hit "CTL" and that jazz? Have I effectively disabled my ability to use Mandrake on here? Should I reinstall it (*gasp* Please not that!)?

--------------------
Change the way you SEE, not the way you LOOK!

Posts: 3849 | From: Lancaster, PA | Registered: Jul 2004  |  IP: Logged
zesovietrussian
SuperBlabberMouth!
Member # 1177

Icon 1 posted September 02, 2004 13:09      Profile for zesovietrussian     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
Pardon my ignorance, but isn't there a way to make a boot disk so you can load Linux without using Lilo?
Posts: 1094 | From: Boston | Registered: Mar 2002  |  IP: Logged
Rhonwyyn

Solid Gold SuperFan!
Member # 2854

Member Rated:
4
Icon 1 posted September 02, 2004 13:31      Profile for Rhonwyyn   Author's Homepage     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
Is that what Knoppix does, dp? And see, would I need to be in Mandrake to create a boot disk?

--------------------
Change the way you SEE, not the way you LOOK!

Posts: 3849 | From: Lancaster, PA | Registered: Jul 2004  |  IP: Logged
zesovietrussian
SuperBlabberMouth!
Member # 1177

Icon 1 posted September 02, 2004 14:07      Profile for zesovietrussian     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
I'm not quite sure, that's what I'm trying to find out.
Posts: 1094 | From: Boston | Registered: Mar 2002  |  IP: Logged
littlefish
BlabberMouth, a Blabber Odyssey
Member # 966

Member Rated:
4
Icon 1 posted September 02, 2004 14:34      Profile for littlefish   Author's Homepage     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
When you first turn on your machine, it starts from the bios, which is written in silicon chips on the motherboard. This contains the info your computer needs to talk to it's bits: hard drive input/output code, low level video stuff, access to floppies, power on etc. The first thing it does after checking you have all the bits needed is to load whatever is in the boot sector of the drive you have assigned as containing the operating system. This can be a floppy, with a tiny kernel, or a CD a la knoppix, or it could be the hard drive.

If the boot sector on your hard drive isn't seeing lilo, then it sounds to me like your installation is borked. Windows boot loader does not play nice with other operating systems.

Of course, these are just the ramblings of an amateur, so I expect to be corrected.

Posts: 2421 | From: That London | Registered: Nov 2001  |  IP: Logged
drunkennewfiemidget
BlabberMouth, a Blabber Odyssey
Member # 2814

Member Rated:
4
Icon 1 posted September 02, 2004 15:31      Profile for drunkennewfiemidget     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
Because LILO isn't there anymore doesn't mean your installation isn't either.

You should have made a rescue disk for Linux when you installed it.

All you *should* have to do is boot off that disk, log in as root and type 'lilo'.

That should put lilo back in your mbr and give you the option of booting windows or linux again from then on.

Posts: 4897 | From: Cambridge, ON, Canada | Registered: Jun 2004  |  IP: Logged
dragonman97

SuperFan!
Member # 780

Member Rated:
4
Icon 1 posted September 02, 2004 21:13      Profile for dragonman97   Author's Homepage     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
I'm getting more enamored with Grub these days - you can set all your boot parameters from the bootloader console, so you don't get screwed if something is wrong, or you didn't do /sbin/lilo after a kernel upgrade. Something is the matter with the bootloader on my laptop right now, and I leave a Grub floppy in the drive, but honestly, it's not much of a concern to me:
$ uptime
00:09:59 up 250 days, 1:28, 8 users, load average: 0.94, 0.62, 0.44

--------------------
There are three things you can be sure of in life: Death, taxes, and reading about fake illnesses online...

Posts: 9332 | From: Westchester County, New York | Registered: May 2001  |  IP: Logged
littlefish
BlabberMouth, a Blabber Odyssey
Member # 966

Member Rated:
4
Icon 1 posted September 03, 2004 01:26      Profile for littlefish   Author's Homepage     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
Christ dragon! That's uptime. Do you never upgrade? [Wink]
Posts: 2421 | From: That London | Registered: Nov 2001  |  IP: Logged
The Famous Druid

Gold Hearted SuperFan!
Member # 1769

Member Rated:
4
Icon 1 posted September 03, 2004 02:30      Profile for The Famous Druid     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
quote:
Originally posted by littlefish:
Christ dragon! That's uptime. Do you never upgrade? [Wink]

Dragon runs Debian, there's no need to reboot after upgrading.
What I want to know is how he manages 250 days of uptime on a laptop.

--------------------
If you watch 'The History Of NASA' backwards, it's about a space agency that has no manned spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on the Moon.

Posts: 10680 | From: Melbourne, Australia | Registered: Oct 2002  |  IP: Logged
csk

Member # 1941

Member Rated:
5
Icon 1 posted September 03, 2004 02:56      Profile for csk     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
quote:
Originally posted by The Famous Druid:
quote:
Originally posted by littlefish:
Christ dragon! That's uptime. Do you never upgrade? [Wink]

Dragon runs Debian, there's no need to reboot after upgrading.
What I want to know is how he manages 250 days of uptime on a laptop.

A beowulf cluster of batteries [Wink]

I want to know how he survives without upgrading his kernel, which is about the only reason my Debian box gets rebooted.

--------------------
6 weeks to go!

Posts: 4455 | From: Sydney, Australia | Registered: Jan 2003  |  IP: Logged
csk

Member # 1941

Member Rated:
5
Icon 1 posted September 03, 2004 03:01      Profile for csk     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
quote:
Originally posted by drunkennewfiemidget:
Because LILO isn't there anymore doesn't mean your installation isn't either.

You should have made a rescue disk for Linux when you installed it.

All you *should* have to do is boot off that disk, log in as root and type 'lilo'.

That should put lilo back in your mbr and give you the option of booting windows or linux again from then on.

That's pretty much the size of it. You should be able to boot with Knoppix, mount your root Mandrake partition read-write, and then run lilo with the appropriate option for an alternate config file (ie -C). But if you have a rescue disk already, that's even better. /me keeps a trusty Debian boot CD handy for just such occurrences.

--------------------
6 weeks to go!

Posts: 4455 | From: Sydney, Australia | Registered: Jan 2003  |  IP: Logged
CommanderShroom
BlabberMouth, a Blabber Odyssey
Member # 2097

Member Rated:
4
Icon 1 posted September 03, 2004 04:06      Profile for CommanderShroom     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
Correct me if I am wrong. Can't she just run the Mandrake installer, jump ahead to the boot manager section and re-run the LILO section.

Oh, Rhonwynn make sure that LILO is placed in the MBR. There are warnings but it just seems to work better in my experience.

--------------------
Does he know our big secret?
Has one of us confessed?
'Bout the wires circuits and motors
Buried in our chest

Posts: 2465 | From: Utarrrrggggghhh!!!!!!!! | Registered: Mar 2003  |  IP: Logged
drunkennewfiemidget
BlabberMouth, a Blabber Odyssey
Member # 2814

Member Rated:
4
Icon 1 posted September 03, 2004 04:16      Profile for drunkennewfiemidget     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
250 day uptime? That's absolutely NOTHING.

[email protected](root)# w
7:03am up 293 days, 15:50, 2 users, load average: 0.05, 0.08, 0.07

.. and that's already gotten to 497 and reset once.

Posts: 4897 | From: Cambridge, ON, Canada | Registered: Jun 2004  |  IP: Logged
Stibbons
SuperBlabberMouth!
Member # 2515

Member Rated:
5
Icon 1 posted September 03, 2004 06:52      Profile for Stibbons   Author's Homepage     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
Quite possibly barking up the wrong tree with this but when I put Slack 9.1/10 on with XP I followed these instructions to make LILO and the WinXP bootloader play properly together. If you didn't do this while installing you'll need to get into the Mandrake partion - use a boot disk or Knoppix like suggested earlier.
Posts: 1143 | From: UK | Registered: Dec 2003  |  IP: Logged
dragonman97

SuperFan!
Member # 780

Member Rated:
4
Icon 1 posted September 03, 2004 15:52      Profile for dragonman97   Author's Homepage     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
quote:
Originally posted by drunkennewfiemidget:
250 day uptime? That's absolutely NOTHING.

[email protected](root)# w
7:03am up 293 days, 15:50, 2 users, load average: 0.05, 0.08, 0.07

.. and that's already gotten to 497 and reset once.

Did you read the above - which computer of mine that it is?

--------------------
There are three things you can be sure of in life: Death, taxes, and reading about fake illnesses online...

Posts: 9332 | From: Westchester County, New York | Registered: May 2001  |  IP: Logged
dragonman97

SuperFan!
Member # 780

Member Rated:
4
Icon 1 posted September 03, 2004 16:34      Profile for dragonman97   Author's Homepage     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
quote:
Originally posted by The Famous Druid:
quote:
Originally posted by littlefish:
Christ dragon! That's uptime. Do you never upgrade? [Wink]

Dragon runs Debian, there's no need to reboot after upgrading.
What I want to know is how he manages 250 days of uptime on a laptop.

TFD: Oh, and you bring up an interesting point...my uptime would be *insane* if it wasn't for that damn NE blackout last August (and the uptime on my server was doing quite nicely - I keep forgetting what that one was - the high 200s, IIRC [running off a Knoppix disc, mind you!]). But...my laptop couldn't hold out for ~10-12 hours. If I was sufficiently crazed, I could have driven back to work (if they'd let me in under the circumstances), and plugged it into a SmartUPS 1400...but I didn't even think of that until now, 1 year later :-/. I guess I need to revise my uptime maintenance strategies [Razz] .

What's that you say, I need to get a life instead? You might be right! :-/ Though to be honest, the uptime on my laptop takes no effort whatsoever - and as TFD said, I'm running Debian, and it's a Thinkpad, and it runs great - no fuss, no muss. I can't be bothered to upgrade the kernel on that particular machine - it's firewalled, and reasonably maintained, so the only thing I'm missing out on is better kernel features. Restarting X11 every now and again clears up the memory, and the only glitch I have is something with an odd mount situation, where there is some kind of death grip on the mount record for a USB key that's no longer plugged in - anyone know how to get rid of a stale mount like this? Basically, I get crap written out to tty1 every now and again saying it can't be found...doesn't interfere with anything else I'm doing. I might just replace the whole laptop before I ever do anything power related with it :-D.

Oh, and FWIW, this is from a crap server I've got lying around:
$ uptime
7:05pm up 359 days, 4:57, 1 user, load average: 0.99, 0.98, 0.99

My preferred server around here:
$ uptime
18:51:18 up 300 days, 23:07, 1 user, load average: 0.01, 0.04, 0.01

My Mac @ work: (Friggin' Software Updates)
$ uptime
7:29PM up 22 days, 3 mins, 1 user, load averages: 0.04, 0.01, 0.00

My own server at home (*still* running off a Knoppix disc [Big Grin] ) - I finally reorganized and repartitioned the hard drive - scheduled downtime [Big Grin] :
# uptime
19:27:47 up 60 days, 20:46, 1 user, load average: 0.08, 0.02, 0.01

And yes, I'm aware that a bunch of my clocks are wrong (or I could lie and say I took these at varying points... [Wink] ) - doesn't really matter for much of things that I do, and haven't bothered to fix it - only on my laptop (now @ up 250 days, 20:48 [Wink] ).

Man, it's been a long day - time to eat...ciao!

--------------------
There are three things you can be sure of in life: Death, taxes, and reading about fake illnesses online...

Posts: 9332 | From: Westchester County, New York | Registered: May 2001  |  IP: Logged
Rhonwyyn

Solid Gold SuperFan!
Member # 2854

Member Rated:
4
Icon 1 posted September 04, 2004 09:36      Profile for Rhonwyyn   Author's Homepage     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
I booted into Knoppix today, but didn't really know where to go from there. It won't recognize my modem (which is what started this mess in the first place), so I tried to install the new drivers for it, but Knoppix isn't root. So I'm stuck. I can access my Linux partition, so theoretically I could reset LiLo (or use Grub?) but I don't know how to do that. Anyone know where I could get some good step-by-step instructions to do that?

--------------------
Change the way you SEE, not the way you LOOK!

Posts: 3849 | From: Lancaster, PA | Registered: Jul 2004  |  IP: Logged
dragonman97

SuperFan!
Member # 780

Member Rated:
4
Icon 1 posted September 04, 2004 10:08      Profile for dragonman97   Author's Homepage     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
Hit the K menu, go to Knoppix -> Root shell.
-or-
Just to go tty1-4 (Alt+F1/F2/F3/F4), which are all logged in as root. Then, I think you'll need to do a chroot /mnt/hda5 (or whatever your real Linux HD is), and rerun lilo - or something like that. It's a bit tricky, and I just got up, and haven't done this in ages. Sorry :-/.

--------------------
There are three things you can be sure of in life: Death, taxes, and reading about fake illnesses online...

Posts: 9332 | From: Westchester County, New York | Registered: May 2001  |  IP: Logged
drunkennewfiemidget
BlabberMouth, a Blabber Odyssey
Member # 2814

Member Rated:
4
Icon 1 posted September 04, 2004 20:04      Profile for drunkennewfiemidget     Send New Private Message       Edit/Delete Post   Reply With Quote 
quote:
Originally posted by dragonman97:
quote:
Originally posted by drunkennewfiemidget:
250 day uptime? That's absolutely NOTHING.

[email protected](root)# w
7:03am up 293 days, 15:50, 2 users, load average: 0.05, 0.08, 0.07

.. and that's already gotten to 497 and reset once.

Did you read the above - which computer of mine that it is?
No. I didn't. I must humbly bow in defeat. I am humbled. [Razz]

Although, that box I was saying that's reset to 497 once already is in Toronto and survived the blackout -- the fact that it's colocated at an Allstream facility that does most of Eastern Canada's long distance phone call switching and is generator backup powered out the ying-yang helps. [Big Grin] (it's in a colocated rack there at an ISP i manage.)

Posts: 4897 | From: Cambridge, ON, Canada | Registered: Jun 2004  |  IP: Logged


All times are Eastern Time  
Post New Topic  New Poll  Post A Reply Close Topic    Move Topic    Delete Topic next oldest topic   next newest topic
 - Printer-friendly view of this topic
Hop To:

Contact Us | Geek Culture Home Page

© 2015 Geek Culture

Powered by Infopop Corporation
UBB.classicTM 6.4.0



homeGeek CultureWebstoreeCards!Forums!Joy of Tech!AY2K!webcam